95 kn
12,61 €
-
0
U košaricu
Zbirka "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze" posvećena je ponajprije u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. te klimatskim promjenama i biometeorologiji.

Budući da je većina rima nastala u koronaviroznom razdoblju koje je u Hrvatskoj počelo u prvim mjesecima 2020. godine i nakon velikog „zagrebačkog potresa“ u ožujku iste godine, dio stihova je i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile u tom razdoblju.

U zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom.

Čitajući zbirku možemo se podsjećati na sva ta događanja i kojekakvo vrijeme na pojedine dane tijekom 2020. i 2021. godine. Također, i na blagdane i praznike u Hrvatskoj, te na neke proglašene međunarodne i svjetske dane.

Osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije. I to posebice vremenske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi.

Evo nam prve zbirke meteorima,
što naravno – ne sviđaju se baš svima,
ali vjerojatno će barem nekima…

Kada zavlada dosada,
možda i ne samo tada,
rime mnogi imaju rada
ili će ih zavoljeti od sada…


Izdavač:
Vlastita naklada - Zoran Vakula
Suizdavač:
PDF obrt Našice
Lektorica:
Marija Pepelko
Jezik:
hrvatski
Dimenzije:
15 x 21
Broj stranica:
134
Uvez:
meki
ISBN:
9789534874233
Objavljeno:
studeni 2021.
Objavu zbirke omogućila je Općina Pitomača, koja je organizirala i promociju u Interpretacijskom centru “Kuća Petra Preradovića” u Grabrovnici pokraj Pitomače. Promocija je organizirana povodom Mjeseca hrvatske knjige u 2021. – Godini čitanja u Hrvatskoj. Stihove iz zbirke čitala je Rosanda Tometić, spikerica Hrvatskog radija HRT-a, a Tomislav Tišljar, glazbenik iz Pitomače, premijerno je uglazbio i izveo „Kišno jutro u gradu” – pjesmu iz zbirke.

Na promociji zbirke “Prva hrvatska bačvarija i destilerija” predstavila je specijalnu ediciju “Vakula je rek’o” njihovog “Pepel No 1” – prvog Hrvatskog viskija.

Još neke zanimljivosti o zbirci dostupne su i na internetskim stranicama HRT-a.

@ 2022-2024 Naklada Vakula